Jak zaaranżować miejsce do jedzenia w domu?

Mimo że kiedyś wspólne zasiadanie do stołu można było przyrównać do rangi tradycji, dzisiaj ze względu na zmiany w społeczeństwie nie jest ono już tak często praktykowane. Większość z nas żyje w biegu. Ma na głowie masę spraw i różnorodnych obowiązków, których wykonanie zajmuje nam niemalże cały dzień. Taki tryb i tempo sprawiają, że z reguły w tygodniu mijamy się z pozostałymi domownikami, rzucając w drzwiach jedynie zdawkowe „cześć”. Jednym z momentów, który sprzyja spędzaniu czasu razem, są właśnie wspólne posiłki – śniadania, późne obiady lub kolacje.

Jeżeli chcemy pielęgnować piękny zwyczaj wspólnego spożywania posiłków, powinniśmy zadbać o odpowiednią aranżację miejsca do jedzenia. W zależności od tego, czy mieszkamy w domu, czy mieszkaniu, może być to kuchnia, jadalnia lub salon. Na jakie aspekty zwrócić uwagę? Co zrobić, aby móc w pełni wykorzystać ten czas i spędzić go w komfortowych warunkach i przyjemnej atmosferze?

Główne miejsce do spożywania posiłków

Najczęściej w domach i mieszkaniach posiadamy więcej niż jeden stół pokojowy. Z reguły jeden znajduje się w kuchni, a drugi w jadalni lub salonie, w zależności od układu i metrażu. Powinniśmy więc określić, które z tych miejsc będzie służyć nam do regularnego spożywania posiłków z rodziną. W mniejszych mieszkaniach o tzw. starym układzie, codzienne śniadania, obiady i kolacje je się przeważnie w kuchni. Salon to miejsce zarezerwowane dla gości, na uroczyste okazje.

W nowym budownictwie, gdzie kuchnia bardzo często pozostaje otwarta na pokój dzienny i jadalnię, ten podział ulega rozmyciu. Nierzadko również w takiej kuchni w ogóle nie ma stołu – zastępuje go np. wyspa lub barek. Wtedy też większe znaczenie będzie mieć dla nas aranżacja stołu w dużej, otwartej i połączonej z salonem jadalni.

Porządek przede wszystkim

Jeżeli chcemy spożywać posiłki w komfortowych warunkach, musimy zadbać o porządek. Niezależnie od tego, czy za główne miejsce wybraliśmy kuchnię, czy osobną jadalnię, stół pokojowy powinien być w każdym momencie gotowy do podania posiłku. Nie zastawiajmy go stertą niepotrzebnych przedmiotów. Nie róbmy z niego miejsca pracy – chyba że naprawdę musimy. W takiej jednak sytuacji pamiętajmy, aby zawsze sprzątać po sobie zaraz po jej ukończeniu. Czysty, schludny stół z gustownym nakryciem sprawi, że nawet „zwykły”, codzienny obiad spożywany wspólnie będzie dla nas wydarzeniem wyjątkowym i przyjemnym. Oczywiście na co dzień nie musimy posiłkować się obrusem. Warto zadbać jednak o zabezpieczające blat podstawki pod talerze, eleganckie solniczki i pieprzniczki, czy dzbanki na soki.

Wybór stołu

Przyszła pora na najważniejsze – odpowiednie dopasowanie stołu i krzeseł. Jeżeli chcemy spożywać posiłki razem, musimy zapewnić miejsce przy stole każdemu domownikowi. Z jednej strony wydaje się to oczywiste, jednak czasami metraż wnętrza może nam to utrudniać. Osoby mające problem z miejscem powinny wybrać prostokątne lub kwadratowe stoły rozkładane. Dlaczego akurat ten kształt będzie najlepszy? Ponieważ taki stół możemy dosunąć jednym bokiem do ściany, dzięki czemu zajmie on mniejszą przestrzeń. Wielu rozwiązań dostarczy nam sklep meblowy online.

Pamiętajmy przy tym, że jedna osoba do wygodnego spożywania posiłków potrzebuje ok. 60 cm szerokości. A więc przy prostokątnym stole o szerokości np. 120 cm zmieści się maksymalnie 6 osób – po dwie przy dłuższych bokach z obu stron oraz po jednej przy krótszych bokach.

Stół okrągły doskonale prezentuje się natomiast w ustawieniu pośrodku pokoju lub w jednej z jego części, jednak  z dala od ścian. Przy takim stole zmieścimy także więcej osób, na co wpływ ma brak ostrych krawędzi i prostych kątów.

Wybór krzeseł

Każdy stół potrzebuje oczywiście odpowiednich krzeseł. Nasz wybór może paść przede wszystkim na:

  • Tradycyjne krzesła
  • Krzesła tapicerowane
  • Krzesła na płozach

Jeżeli spożywamy posiłki w jadalni lub salonie, przy tym samym stole, przy którym spotykamy się również w większym gronie, warto wybrać wtedy krzesła tapicerowane. Są one o wiele wygodniejsze niż modele pozbawione miękkich poduszek na siedzisku i plecach. Będą dlatego w stanie zapewniać większy komfort podczas dłuższych świątecznych kolacji lub innych spotkań, w trakcie których spędzamy przy stole więcej czasu. Krzesła tapicerowane często występują jednak w bardziej okazałej formie. Mogą wtedy zabrać nam więcej miejsca i w ten sposób ograniczyć liczbę osób, jaka zmieści się wokoło stołu. Klasyczne modele, np. z drewna lub tworzywa to natomiast dobry wybór do kuchni. Brak tapicerowanego pokrycia jest także rekomendowany wtedy, gdy mamy w domu malutkie dzieci. Z takich krzeseł łatwiej usuniemy wszelkie zabrudzenia i resztki jedzenia.